Bu Blogda Ara

14 Ağustos 2016 Pazar

Paros Adası'nı Keşfetmek


Geçtiğimiz yıl ziyaret ettiğim Midilli Adası'ndan sonra ikinci Yunan Adası ziyaretimi Paros Adası'na gerçekleştirdim. Yunan adaları belli takım adalar şeklinde ayrılmış durumda, Paros Adası, Kiklad Adaları içinde bulunan bir ada. Ada ile ilgili detaylı bilgilere Vikipedi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kiklad Adaları, Yunanistan limanlarına daha yakın adalar, bu nedenle Mykonos ve Santorini kadar meşhur olmayan (Tabii Türkler arasında) Paros Adası'na Türkiye'den deniz yolu ile ulaşmak mümkün değil. Ek bilgi olarak şunu söyleyeyim, adada edindiğimiz arkadaşımız Markos, adaya yazın gelen yarım milyon turistin içinde Türk sayısının oldukça az olduğunu söyledi. Etrafta bolca Fransız görmeye hazır olun :)

Paros Adası'na Nasıl Ulaşabilirim?

Daha önce de söylediğim gibi deniz yolu ile ya da hava yolu ile Türkiye'den Paros Adası'na direkt ulaşmak mümkün değil. Bunun için ilk olarak Atina'ya ulaşmanız gerekiyor. İstanbul Sabiha Gökçen ve Atatürk havalimanlarından Atina'ya sürekli uçuşlar mevcut biliyorsunuz, özellikle Pegasus'un Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yaptığı uçuşlar için kısa süre önceden bile düşük ücretli biletler bulmanız mümkün.
Atina'ya vardıktan sonra iki alternatifiniz var. Birincisi Atina Eleftherios Venizelos havalimanından hiç ayrılmadan Olympic Air ve Aegean Air gibi firmalarla Paros Adası'nın güneyinde bulunan havalimanına ulaşabilirsiniz.
İkinci alternatif ise Pire Limanına giderek feribotla Paros adasına ulaşmak. Biz alternatifler arasında en ucuzu ve sanırım en uzun yolculuk süresine sahip olan Blue Star Ferries ile Paros Adası'na ulaştık. 4 saatlik bir yolculuk sonunda bu feribotla adaya ulaşabilirsiniz. Greece Ferries gibi sitelerden Hellenic Seaways gibi firmaların alternatif fiyarlarını da kıyaslayabilirsiniz. (Not: Atina Metro Hatları Haritası'ndan görebileceğiniz gibi havalimanından mavi hatta binip, Monastiraki meydanında yeşil hatta aktarma yaparak Pire limanına ulaşabilirsiniz)
Adanın batısında bulunan Paros Limanı, Pire limanından sonra Yunanistan'ın 2. büyük limanıymış. Yunanistan'ın çelitli limanlarından günde en az 38 adet sefer yapılıyormuş Paros Limanı'na. Ki bu sayı yaz aylarında kaça çıkıyor siz tahmin edin. Sürekli bir gemi sireni sesine maruz kalacaksınız, bir yerden sonra alışırsınız :)

https://www.instagram.com/p/BIpZ967hq1Y/

Paros Adası'nda Konaklama

Kamping alanlarından lüks otellere kadar bir çok alternatif var Paros Adası'nda konaklamak için. Biz kamping tercihini kullandık ve son derece yeterli olduğunu söyleyebilirim. Koula Camping hem denize hem de merkeze çok yakın bir mesafedeydi. Kamp hayatını seviyorsanız iyi bir alternatif olabilir.

Paros Adası'nda Ulaşım

Paros Adası'nda, adanın etrafını tamamen dolaşan bir adet anayol, çeşitli alternatif asfalt yollar ve stabilize yollar mevcut. Adadaki hemen hemen tüm plajlara otobüs ile ulaşmak mümkün. Limanın hemen sol tarafında otobüs terminali bulunuyor. Biz otobüs kullanmadığımız için maalesef nasıl işliyor bilemiyorum fakat Santa Maria plajının yanındaki otobüs durağında çokça insanın otobüs beklediğini gördük ve biraz sıkıntılı gibi duruyorlardı.
https://www.instagram.com/p/BIpMQ-MhlvJ/  
Adada ulaşım için sanırım en iyi yöntem bir şeyler kiralamak. Motorsikler, ATV, Buggy ve otomobil kiralayabilirsiniz. Motorsiklet kiralamadığımız için fiyatlarını bilmiyorum ama ATV'lerin günlük kiralama fiyatları 30€ ile 45€ arasında değişiyor. Full depo benzinle (11€) 100 km civarı bir yol yapabilirsiniz. Otomobil fiyatları ise 50€ ile 65€ arasında değişiyor. İki kişilik otomobillerden cabrio'ya kadar bir çok araç alternatifi mevcut. Kiralamalarınızı mümkünse bir gece önceden yapmanızı öneririm. Sabah gittiğinizde araç bulamayabilirsiniz.

Paros Adası'nda Gezilecek Yerler

Paros Adası'nın gezilecek yerler listesini çeşitli başlıklar altında toplayacağım. Bunlara geçmeden önce gezim sırasında bana çokça yardımcı olan haritayı burada paylaşacağım. Bu harita üzerinden gezilecek yerleri planlayabilirsiniz.
[caption id="attachment_2393" align="aligncenter" width="700"]Paros Adası Haritası Paros Adası Haritası[/caption]

Paros Adası Plajları

Paros adası'nın plajlarını kuzey ve güney plajları olarak ayırmak sanırım yanlış olmaz. Yerel halktan bir kaç kişiye hangi plajları tavsiye ettiklerini sorduk ve genelde 5 tanesi daha yoğun olarak bize tavsiye edildi. Bu 5 tavsiyenin yanında 2 tane daha gitmenizi tavsiye edeceğim plaj ismi paylaşacağım sizinle.

Marchello ve Krios Plajları

Liman solunuzda kalacak şekilde adanın kuzeyine doğru devam ederseniz tabelaların da yönlendirmesiyle Marchello ve Krios Plajları'na ulaşabilirsiniz. Bu plajları birlikte yazmamın nedeni aslında net olarak birbirlerinden ayrılmış iki plaj olmamaları. Denizi ve kumu diğer Paros Adası plajları gibi güzel olan bu plajlar oldukça hareketli. Yiyecek içecek konusunda da bir sıkıntı yaşamazsınız. Ayrıca kişi başı 4€'ya şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Aynı fiyat hemen hemen tüm plajlar için geçerli bu nedenle diğer plajlarda bu bilgiyi paylaşmayacağım.

Kolibithres Plajı

Adanın kuzenine doğru devam ederseniz yine tabelalar yardımıyla ya da navigasyonunuzla Kolibithres plajına ulaşabilirsiniz. Kayalıklar arasından geçen ara yollardan geçerek ulaştık bu plaja ve gerçekten harika manzaralar vardı. Plaj da iki tarafı kayalıklarla çevrili olduğu için boyuna uzanan bir yapıya sahip ve haliyle şezlong sayısı diğer plajlara göre az. Buraya gitmek isterseniz erken gitmenizde fayda var. Tavsiye edilenler içerisinde denizini en az beğendiğim plaj burasıydı sanırım. Gerçi kalabalık yüzünden öyle gelmiş de olabilir :)

Santa Maria Plajı

Santa Maria Plajı, Paros Adası'ndaki plajlar içerisinde en çok beğendiğim oldu. Uzun ve ince pırıltılı kumsalıyla   sanki Ege Denizi'nde değilde okyanusta olan bir adadaymışsınız hissi uyandırıyor sizde. Hem deniz hem de kum gerçekten muazzam. Santa Maria plajının etrafı Paros Adası'nın zenginlerinin olduğu bölge olmalı ki evinin bahçesine helikopterle inenleri görebilirsiniz :)

Farangas Plajı

Burada denize girmedik fakat adanın tam güneyinde ve oldukça kalabalık bir plaj. Harika kumsal ve deniz garanti gözküyordu.
Bunların yanı sıra Parikia bölgesinde yanı merkezde limandan kuzeye doğru yürüseniz Parikia plajına da uğryabilisiniz. Buranın da plajı ve denizi çok çok güzel. Ayrıca deniz ve rüzgar sporları için bir çok alternatif bulunuyor.
https://www.instagram.com/p/BIrlr6ph5va/?taken-by=serhat_oz
PARIKIA PLAJI
Marmara bölgesine yakın Lagoras plajı da yine ziyaret listeniz de bulunabilecek plajlardan.

Paros Adası'nda Kasabalar

Parikia

Parikia, Paros Adası'nın şu andaki merkezi. Eski şehir olarak da adlandırılan Parikia, Yunan adalarının alışkın olduğumuz beyaz sokaklarının güzel örneklerinden biri. Yerel halk özellikle akşam saatlerinde evlerinin önlerinde sohbet ederken oraları gezmek gerçekten çok eğlenceli. Birbirinden güzel fotoğraflar çekmek ise garanti. Parikia'nın tam ortasında limanın karşısında sizi bir yel değirmeni karşılıyor. Ondan başlayarak ara sokaklarda kaybolmak serbest... Alış veriş yapıp, Paros Adası'nın en eski pastanelerini ziyaret ederek bir şeyler atıştırabilirsiniz.
https://www.instagram.com/p/BIsWfT_Bx4J/   https://www.instagram.com/p/BIsgwBJh0gK/?taken-by=serhat_oz   https://www.instagram.com/p/BIwf_yhhgZY/?taken-by=serhat_oz    

Naoussa

Naoussa, Paros Adası ziyaretçileri içinde nispeten üst gelir grubu diye tabir edilebilecek kişilerin tercih ettiği bir yer. Zaten gördüşünüzde klasik bir Yunan kasabası yerine modernize edilmiş bir tatil mekanına geldiğinizi düşüneceksiniz. Mutlaka ziyaret edilmeli ama bana göre fazla endüstriel bir yer :)
[caption id="attachment_2400" align="aligncenter" width="700"]paros-adasi-naoussa-sozyal-serhat-oz NAOUSSA[/caption]

Lefkes

Paros Adası'nın denize kıyısı olmayan muhteşem kasabası. Parikia'dan önce adanın başkenti burasıymış. Korsanlardan korunmak için adanın yüksek bölümlerinden birine kurulmuş. Muhteşem bir sakinlikle bezenmiş bembeyaz sokakları sizi büyüleyecek. Ayrıca kasabaya göre büyük sayılabilecek bir de kiliseleri var. Adaya gelmişken görmeden dönülmemeli.
https://www.instagram.com/p/BIu0VLrhMsG/?taken-by=serhat_oz [caption id="attachment_2399" align="aligncenter" width="700"]paros-adasi-lefkes-sozyal-serhat-oz LEKFES[/caption]

Aliki

Bir sahil kasabasından ne bekliyorsanız Aliki size onun fazlasını verecektir. Güzel bir kumsalı ve hemen deniz kıyısında kurulmuş restoran ve cafeleriyle çok sevimli bir yer Aliki. Uçakla adaya gitmeyi planlıyorsanız havalimanın Aliki kasabasına yakın olduğunu hatırlatayım.
https://www.instagram.com/p/BIuacE1hxs7/ [caption id="attachment_2401" align="aligncenter" width="700"]


paros-adasi-aliki-sozyal-serhat-oz ALIKI[/caption]

Yazının devamı ve kaynak

2 yorum: