Bu Blogda Ara

9 Şubat 2015 Pazartesi

Barış Manço Müzesi



''Sizler lütfen bana yazma ama her konuda yazmaya devam edin, adresimi biliyorsunuz Barış Manço Moda 81300 İstanbul, tekrar ediyorum Barış Manço Moda 81300 İstanbul. Haftaya pazar tekrar karşı karşıya olmak umuduyda.'' Bu cümlelarin tanıdık gelmediği birileri var mı acaba?
Sanırım yoktur, kimimiz bu sözleri her pazar TV'den işittik ki şanslıyız, yeni nesil ise mutlaka dijital araçlar aracılığıyla bu cümleleri işitti ve hepimizin kulağında çınlamaya devam ediyor.


Geçtiğimiz günlerde, aramızdan ayrılışının 16. yılında tekrar büyük sevgiyle andık Barış Manço'yu. İşte yukarıdaki cümlede geçen 81300 Moda'yı ziyaret ettim geçtiğimiz hafta sonu.

baris-manco-muzesi-1

Şu an Barış Manço 81300 Moda müzesi olarak adlandırılan köşkün tarihi 1895 yılına kadar uzanıyor. Uzun yıllar Whittal köşkü olarak varlığını sürdüren köşkü 1984 yılında Barış Manço Whittall ailesin son fertlerinden satın almış ve aslına uygun olarak restore ettirmiş.

Köşkün bahçesinde sizi Arkadaşımız Eşek ve Domates Biber Patlıcan karşılıyor, ayrıca Barış Manço'nun arabası da yine bahçede ziyaretçiler için sergileniyor.









Köşke girdiğinizde hemen sağ tarafınızda, salonda Barış Manço'nun balmumu heykeli ile kendisinin 'O benim rüyam' dediği Steinway B210 kuyruklu piyanosu karşılıyor.



  baris-manco-muzesi-5 

Girişte sol tarafta ise yemek odası bulunuyor, bu odada en etkileyici nokta kuşkusuz Barış Manço'nun vefat etmeden eve geldiği gece masanın üstüne bıraktığı arabasının anahtarı, ajandası ve cep telefonun hâlâ aynı yerde duruyor olması.
  baris-manco-muzesi-6  

Yemek odasının hemen yanında daha önce servis için kullanılan şimdi kıyafet odası olarak diyazn edilmiş. Barış Manço'nun size çok tanıdık gelecek kıyafetlerini bu bölümde görme şansına sahipsiniz.  
baris-manco-muzesi-8 

Müzede dikkat çeken ayrıntılardan biri de piano tuşları şeklinde boyanmış merdivenler ve duvarla görebileceğiniz harika Barış Manço melodilerinin notaları.
  baris-manco-muzesi-7  

Köşkün birinci katında Barış Manço'nun kullandığı diş fırçası ve traş takımını da görebileceğiniz ebeveyn banyosu, yatak odası ve misafir yatak odası bulnuyor bulunuyor.

   Yatak OdasıMisafir Yatak Odası 

Müzenin 2. katında ise Doğukan ve Batıkan Manço'nun odaları bulunuyor. Doğukan Manço'nun odasında Barış Manço'nun yaptığı yağlı boya tabloları, Batıkan Manço'nun odasında ise Adam Olacak Çocuk stüdyosunun bir benzerini görebilirsiniz.

Giriş katının hemen altında ise oldukça ilgi çekici bir bölüm olan Şovalye Odasını ziyaret edebilirsiniz. Bu oda Barış Manço'dan önceki köşk sahipleri tarafından kiler olarak kullanılıyormuş. Barış Manço satın aldıktan sonra duvarlardaki sıvaları yıkarak orjinal taştan duvarları ve tonoz tavanı ortaya çıkarmış. Odanın bu yeni atmosferinden etkilenen Barış Manço, Belçika Kraliyeti tarafından verilen şovalye ünvanındaki armadan camlara ve kapı kanatlarına çeşitli vitrayla yaptırmıştır.





Müzede son olarak ziyaret edebileceğin mekanlar Yazlık ve Kışlık Bahçeler. Burada hem yorgunluğunuzu atmak için bir şey içebilir hem de Barış Manço'nun kliplerini izleyebilirsiniz.









Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder